ISSN: 2148-8274 / E-ISSN: 2587-0084
, Türk Üreme Tıbbı ve Cerrahisi
Dergisi

Turkish Journal of Reproductive Medicine and Surgery

Dernek Sitesi
Kayıtlı İndexler
DERLEMELER

Sağlık Kuruluşlarında Yönetim ve Organizasyon
Management and Organization in Health Institutions
Received Date : 22 Aug 2024
Accepted Date : 15 Nov 2024
Available Online : 19 Nov 2024
Doi: 10.24074/tjrms.2024-105219 - Makale Dili: TR
Türk Üreme Tıbbı ve Cerrahisi Dergisi. 2024;8(3):98-102.
ÖZET
Toplumdaki insanlara birden çok sağlık hizmeti veren hastaneler, sağlık sisteminde en önemli bileşen olarak karşımıza çıkmaktadır. Tıp bilimi ve teknolojisindeki gelişmeler sonucunda hastanelerde hızlı değişimler yaşanmış, gittikçe önemli hale gelmiş ve sağlıkta yapılan harcamaların büyük bir kısmını harcayan sosyal ve ekonomik kuruluş durumuna gelmişlerdir. Bu yaşanan gelişmeler hastanelerdeki yönetimi güç hale getirmiş ve hastanelerin yönetiminin profesyonel olmasının önemini ortaya koymuştur. Ayrıca sağlık kuruluşlarında roller ve işlevler gittikçe genişlemektedir. Sağlık kuruluşlarının rollerinin ve işlevlerinin artması da, bu kuruluşların yapısal olarak karmaşıklaşmasına ve yönetimin güçleşmesine yol açmıştır. Bu nedenle sağlık kuruluşlarının etkili ve verimli olabilmesi için bilimsel tecrübe ve bilgiye sahip, yeterli ve yetenekli yöneticilerin olması gerekmektedir. Hastane yöneticiliğinin amacı, sağlık hizmetlerinin en elverişli ve en ekonomik olarak yürütülmesini gerçekleştirmektir. Yöneticinin hedefi, hastanenin toplumun büyük güven ve desteğini kazanmış, diğer sağlık kuruluşlarına her yönden örnek bir kuruluş olduğunu göstermektir. Sağlık yöneticileri, toplumun sağlık ihtiyaçlarını gidermek için gereken bütün kaynakları planlar, organize eder, kaynakların etkin bir şekilde harekete geçmesini sağlar ve sonuçları değerlendirirler. Son olarak, sağlık yöneticileri sağlık sistemi içinde bulunan doktorlar, hemşireler ve diğer sağlık personelleri, politikacılar ve toplum liderleri ile ekip çalışması içinde çalışmalı ve sağlık hizmetlerinin sorumluluğunu onlarla paylaşmalıdır. Dahası sağlık kuruluşlarında uzmanlık alanlarının ve iş bölümünün artması, çalışanların eğitim seviyesinin yüksek olması, işlevsel bağlılığın fazla olması bu kuruluşlarda yöneticilik ve organizasyonun önemli olduğunu göstermektedir. Bu nedenle bu çalışmada sağlık kuruluşlarında yönetim ve organizasyon konusu ele alınacaktır.
ABSTRACT
Hospitals, which provide multiple health services to people in the society, are the most important component of the health system. As a result of developments in medical science and technology, hospitals have experienced rapid changes, have become increasingly important and have become social and economic organizations that spend a large part of the expenditures made in health. These developments have made the management of hospitals difficult and revealed the importance of professional management of hospitals. In addition, the roles and functions of health organizations are expanding. The increase in the roles and functions of health institutions has led to the structural complexity of these institutions and made management more difficult. Therefore, in order for health care organizations to be effective and efficient, it is necessary to have competent and skilled managers with scientific experience and knowledge. The aim of hospital management is to ensure that health services are carried out in the most convenient and economical way. The goal of the manager is to show that the hospital is an exemplary organization in every way to other health institutions, which has gained the great trust and support of the society. Health managers plan and organize all the resources needed to meet the health needs of the community, ensure the effective mobilization of resources and evaluate the results. Finally, health managers should work in teamwork with doctors, nurses and other health personnel, politicians and community leaders within the health system and share responsibility for health services with them. Moreover, the increase in areas of specialization and division of labor in health care organizations, the high level of education of employees, and the high level of functional commitment show that management and organization are important in these organizations. Therefore, in this study, management and organization in health institutions will be discussed.
REFERANSLAR
  1. Barsbay MC. Sağlık hizmetlerini yönetmek neden zordur? Teorik tartışmalar. Anemon Muş Alparslan Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi. 2019;7(3):247-53. [Crossref] 
  2. Bayraktaroglu S, Adıguzel O. Sosyal hizmetlerde yönetim ve organizasyonun önemi üzerine. Süleyman Demirel Üniversitesi Vizyoner Dergisi. Sosyal hizmet özel sayısı. 2015. s. 1-8.
  3. Can A, İbicioglu H. Yönetim ve yöneticilik yönünden üniversite hastanelerinin değerlendirilmesi. Süleyman Demirel Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi. 2008;13(3):253-75.
  4. Can A. Örgüt kültürünün hastanelerde toplam kalite yönetimi uygulamalarına uygunluğunun testine yönelik bir araştırma. Süleyman Demirel Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi. 2008;13(3):293-307.
  5. Cimen M. Sağlık yönetimi ve sağlık yönetim eğitimi. Acıbadem Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi. 2010;3:136-9.
  6. De Vries J, HuiJsman R. "Supply chain management in health services: an overview". Supply Chain Management. 2011;16(3):159-65. [Crossref] 
  7. Demir O, Baglıoglu A. Sağlık kurumlarında kurumsal imaj sürecinde lider yöneticilik. Fırat Üniversitesi Uluslararası İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi. 2017;1(2):1-26.
  8. Gemlik N, Ozgur Catar R, Manioglu Y. Geert Hofstede'in örgüt kültürü modeline göre sağlık meslek gruplarının incelenmesi ve kamu özel hastanelerinde karşılaştırmalı bir araştırma. Hacettepe University Faculty of Health Sciences Journal. 2015;1(1):1-14.
  9. Guclu N. Stratejik yönetim. Gazi Üniversitesi Gazi Eğitim Fakültesi Dergisi. 2003;23(2):61-85.
  10. Kabene S. M, Orchard C, Howard J. M, Soriano M. A, Leduc R. Sağlık hizmetlerinde insan kaynakları yönetiminin önemi: küresel bir bağlam. Sağlık için insan kaynakları. 2006;4:1-17.
  11. Karatas Ates E. Kütüphane ve bilgi belge merkezlerinde stratejik iletişim yönetimi. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi. İstanbul Üniversitesi.İstanbul. 2017.
  12. Kavuncuoglu S. Hastane ve Sağlık Kurumları Yönetimi. Ankara: Siyasal Kitapevi; 2000.
  13. Oz E. Örgüt yapısının, çalışanların örgütsel sinizm algılarına ve örgütsel yabancılaşma düzeylerine etkisi: Sağlık sektöründe bir araştırma. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi.Afyon Kocatepe Üniversitesi. Afyon; 2020.
  14. Ozalp İ, Besler S, Oruc İ. İşletmelerde yöneticilerin stratejik araç algısı ve kullanım amaçları. Anadolu University Journal of Social Sciences/Anadolu Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi. 2012;12(2).
  15. Pyšek P, Richardson D. M. İstilacı türler, çevresel değişim ve yönetim ve sağlık. Çevre ve kaynakların yıllık incelemesi. 2010;35(1):25-55.
  16. Sahin M. Millî Eğitim Bakanlığı hizmet içi eğitim faaliyetlerinin geliştirilmesine yönelik öneriler. Kuram ve Uygulamada Eğitim Yönetimi. 1999;18(18):221-7.
  17. Sectim H, Erkul H. Yönetim yaklaşımları üzerine kuramsal bir değerlendirme. Management and Political Sciences Review. 2020;2(1):18-50.
  18. Smith‐Daniels VL, Schweikhart SB, Smith‐Daniels DE. Capacity management in health care services: Review and future research directions. Decision Sciences.1988;19(4):889-919. [Crossref] 
  19. Tanrıverdi H.112 Acil Sağlık Hizmetleri Yönetimi. İstanbul: Beta Basım Yayım Dağıtım, 2018.
  20. Tanyıldızı İ, Demir O. Sağlık kurumlarında yalın yönetim. Fırat Üniversitesi Uluslararası İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi. 2019;3(1):13-40.
  21. Tengilimoglu D. Sağlık İşletmeleri Yönetimi. 2. baskı Ankara: Nobel Akademik Yayıncılık; 2012.
  22. Yılık P. Sağlık Kurumlarında Mükemmel Yönetim Yaklaşımı. Hastane ve Sağlık Yönetimi: Güncel Konular-II; Ankara: İksad Yayınevi; 2023.